De Halte - Hemelse patat

Renée Helmes

De catering van Madurodam was er al die tijd bij. Elk kind kreeg een eigen taart. Feestmutsjes werden uitgereikt en er waren feestelijk gedekte tafels. De kinderen hebben een speurtocht gedaan, met een boekje erbij en een plastic kaartje waarmee je op verschillende plekken in het park leuke dingen kunt leren of doen. Er is daar een model van een groot schip, de Rotterdam. ‘Wanneer gaan we daarin?’ vroeg een kind. Ik: ‘Pas je daarin, dan?’ ‘Echt wel’, zei hij. Het Vredespaleis herkenden ze meteen, daar waren we op de heenweg langsgereden.

Om half één waren ze weer terug, en er stond een grote box met patat (‘hemelse patat’ noemde een van hen het), met kipnuggets + twee schattige stenen Delftsblauwe klompjes. Toen mochten ze nog een keer rond, maar ze kozen voor de speeltuin. Daarna kregen ze een ballon en een zak snoep. De overgebleven taart mocht mee naar huis. De taxibusjes stonden klokslag half 4 weer klaar. Hoe luxe kun je het hebben! De kinderen waren volledig uitgeput, maar hebben de verjaardag van hun leven gehad.

Renée Helmes is woonbegeleider van tijdelijk opvang De Halte, bestemd voor (uitgeprocedeerde) asielzoekers, vrouwen en kinderen, in acute nood.