De Kinderwinkel - Zomerkamp

Petra Kruisselbrink-Eikelenboom

Op woensdag, als de sfeer er goed in zit en we een heerlijke dag aan een meer hebben doorgebracht, hoor ik een van de kinderen zeggen: ‘Kan ik hier niet blijven wonen? Het is hier zo fijn.’ Een gelukzalig gevoel trekt door mij heen. Wat fijn dat er zo’n goede sfeer is en dat dit kamp er is, voor deze kinderen. Tegelijkertijd is mijn aandacht bij de jongen die thuis zit. Wat jammer dat hij hier niet bij is. En er is nog een andere gedachte. Want hoe moet ik de woorden van het kind van zonet opvatten? Wat hoor je achter deze woorden? Wat zegt dit over de thuissituatie van dit kind, dat het bij ons zo leuk heeft. Ik besluit te genieten van zijn grote lach en zijn glinsterende ogen. Voor dit moment is het goed. Deze ervaring heeft hij maar mooi gekregen.

De week verloopt goed. De sfeer zit er goed in. We ondernemen veel. Kinderen genieten van elkaar, de spooktocht, het klimbos, de beeldentuin, het bos, het Zweeds ren-spel, wandelen met de boswachter. De laatste dag breekt aan en we gaan naar de dierentuin. Daarna met de bus weer naar Den Haag, naar huis. Alles is goed verlopen. Geen nare dingen gebeurd. Ik hoor een kind zeggen: ‘Het is fijn en niet fijn om naar huis te gaan. Fijn omdat ik dan mijn ouders weer zie en mijn huis, niet fijn omdat het kamp dan is afgelopen!’ Volgens mij hebben wij ons werk goed gedaan. Tegelijk hebben we de kinderen en hun thuissituatie weer veel beter leren kennen. En daardoor zijn er ook weer genoeg zaken om de komende tijd onze aandacht aan te geven.

Petra Kruisselbrink De Kinderwinkel aan de Van Baerlestraat in Moerwijk is een plek waar kinderen en tieners zich veilig kunnen voelen, kunnen spelen, huiswerk kunnen maken en even op een fijne plek kunnen zijn in een buurt waar het vaak moeilijk voor hen is.