Dossier Na de noodopvang #6

Hoe vergaat het de mensen die wij in Bethel opvingen?

We verbleven ongeveer twee dagen in Ter Apel. Totdat er een groep van 20 mannen, met verschillende nationaliteiten, geselecteerd werd om naar Den Haag te gaan. Daar zijn we uiteindelijk zes weken opgevangen in de Bethelkapel. Na zes weken stopte de opvang bij Bethel, we werden vanuit Den Haag naar verschillende kampen gebracht en uiteindelijk arriveerden we na een aantal dagen als groep in Budel. 

Eindelijk, ruim 50 dagen nadat ik Nederland voor het eerst bereikt had, kon ik mijn asielaanvraag indienen. Mijn vingerafdrukken werden afgenomen en ik deelde mijn persoonsgegevens met de politie. Tot op de dag van vandaag verblijf ik in Budel, in afwachting van mijn eerste IND interview en het verdere verloop van mijn asielprocedure.

Het is onduidelijk hoe lang mijn procedure zal duren. Maar ondanks alle moeilijkheden en onzekerheden die ik heb moeten doorstaan om hier te komen, weet ik één ding zeker. Hoe lang ik ook zal moeten wachten, één, twee jaar of langer, het zal het waard zijn. Ik wacht nu op een toekomst die ik zelf gekozen heb. Ik ben op een plek gearriveerd waar ik de jaren die ik verloren heb door de oorlog in mijn thuisland weer kan inhalen. Ik ga een toekomst tegemoet die ik zelf zal schrijven, niet een toekomst die voor mij geschreven wordt. In de toekomst zal ik eindelijk in vrijheid kunnen leven en zullen mijn rechten gerespecteerd worden."

Vertaald door Hamza Masoud & Betsy Schouten

Het kunstwerk boven dit verhaal is 'Infinity way' van Iman Rezai

< naar #5
>naar #7