Dossier Na de noodopvang #8

Hoe vergaat het de mensen die wij in Bethel opvingen?

Ik probeerde mijn familie zo goed mogelijk te helpen. Ik werkte meer dan ik eigenlijk aankon om hen van de meest basale levensbehoeften te kunnen voorzien. We werden uit onze huizen geplaatst. Mijn moeder kreeg een beroerte en had intensieve zorg nodig. Deze zorg werd niet geboden in publieke ziekenhuizen, dus ik moest haar onder laten brengen in een privé ziekenhuis met exorbitant hoge kosten gedurende 2,5 jaar. Ze overleed. 

Nog geen jaar later kreeg ook mijn vader een beroerte. Ook voor hem heb ik drie jaar lang heel erg hard gewerkt om hem te kunnen laten verzorgen in een privé ziekenhuis. Ik werkte om 12 verschillende mensen financieel te onderhouden en hen van basisbehoeften en medische zorg te voorzien. Een kaars brandt zichzelf op om anderen licht te kunnen geven. 

De coronapandemie kwam en al mijn werk kwam tot stilstand. Ik verloor mijn baan. Mijn vader overleed en ik reisde naar Turkije om, via Griekenland, Europa te bereiken. In mijn eerste poging overleden er 8 mensen uit mijn groep. Mijn vriend uit Jemen, 3 Syriërs, 2 Marokkanen, 2 Algerijnen. Dit incident heeft mij erg geraakt. Ik keerde terug naar Bahrein en had enorme financiële problemen. Godzijdank kreeg ik een visum om naar Spanje te reizen. Ik vloog vanaf Bahrein, via Istanbul, naar Barcelona. Vanaf daar pakte ik een trein naar Frankrijk, België, Duitsland om uiteindelijk Nederland te bereiken. 

Ik heb veel moeten doorstaan tijdens mijn vluchtroute naar Nederland. Eenmaal in Nederland ging ik naar Ter Apel en vanaf daar werd ik met een bus naar Den Haag gebracht. Dit is een prachtig station geweest in mijn reis. Ik hou van iedereen die ik in Bethel ontmoet heb. Ik heb daar mijn zusje, Betsy, gevonden. We leefden in Bethel in blijdschap en liefde. Toen we afscheid namen van de mensen in Bethel heb ik met heel mijn hart gehuild. Liefde is een geschenk van God. En ik hield van iedereen bij Bethel.

Vanaf Bethel ging ik terug naar Ter Apel, naar Zoutkamp en naar Budel. We zijn vanuit Budel verplaatst naar Biddinghuizen en daar wachten we nu onze procedures verder af. Dit was mijn verhaal."

Vertaald door Hamza Masoud & Betsy Schouten

< naar #7