Bouwplaats van de samenleving

Stekje 3 - 14 oktober 2022
Nieuws text rechts

De opening  van de Hooftskade was een middag om niet gauw te vergeten. Net als Borgman onderscheidde de ombudsman van de Gemeente Den Haag, mr. Addie Stehouwer, tussen recht, gerechtigheid en barmhartigheid. Zij sprak over de vraag, hoe de waardigheid van mensen steeds het ijkpunt kan blijven? Ook burgemeester Van Zanen onderstreepte het belang van de menselijke maat. Hij liet in een boodschap weten dat het recht zijn gang moet hebben en niet iedereen een verblijfsvergunning kan krijgen. ‘Toch is de menselijke maat en omzien naar elkaar wat ons als samenleving maakt. Hier ontstaat een plek van warmte, en dat is wat onze stad nodig heeft. Dat is waar Stek voor staat, waar Den Haag Wereldhuis voor staat en waar we ook als stad van vrede en recht voor willen staan.’ Aldus de burgemeester.

Borgman noemt het Wereldhuis dan ook een bouwplaats van de samenleving. Als er een plek is waar ieder mens gezien kan worden, bouw je aan een nieuwe inclusieve samenleving. De gemeenschap die op en rond zo’n bouwplaats ontstaat en langzaam verder groeit, heeft uiteindelijk andere regels nodig en zal uiteindelijk ook leiden tot de opstelling van nieuw recht.

Geraakt en dankbaar fietste ik ’s avonds naar huis. Geraakt door de gemeenschap die hier een plaats heeft, hier groeit en hier ook gevierd wordt. Geraakt door het onrecht en de ellende in de verhalen die werden gedeeld. Maar evenzeer geraakt door de warmte en de veerkracht van de mensen, die deze verhalen vertelden.

En ik voelde me intens dankbaar voor het werk dat we hier kunnen doen. Dankbaar dat zoveel mensen en zoveel organisaties daarbij helpen. Dankbaar voor deze nieuwe plek: zo zichtbaar en transparant voor iedereen, midden in het centrum van de stad. Voor mij is het Wereldhuis zo ook een lichtpunt van de nieuwe wereld, waar ieder mens mag meedoen, waar ieder mens zich gezien en gewaardeerd weet.

Handtekening%20Stekje%20-%20Derk.jpg