Breed Haags Armoede-overleg gaat door
Het Breed Haags Armoede-overleg van 20 oktober (lees hier een impressie), krijgt een vervolg. Op vier avonden gaan we met vertegenwoordigers van het Haags maatschappelijk middenveld verder in gesprek om te bedenken hoe we samen mensen die door alle kostenstijgingen zwaar in de problemen komen, kunnen helpen. Iedere avond heeft een eigen thema. In december komen we allemaal weer samen om ervaringen, inzichten en plannen te delen. Plannen die we hier maken kunnen in 2023 voor veel mensen het verschil maken.
De zorgen voor de komende winter zijn groot. In Den Haag kampen honderden huishoudens met torenhoge kosten van dure boodschappen en snel oplopende energiekosten. Ook veel organisaties die hulp bieden, zien de kosten stijgen. De schappen van de Voedselbank raken leeg en het aantal mensen dat daar aanklopt stijgt sterk.
Vandaar het initiatief van Stek en Fonds1818 voor een breed Haags armoede-overleg met alle relevante partijen in Den Haag en Scheveningen. Vertegenwoordigers van wijkverenigingen, sportclubs, kerken, moskeeën, het onderwijs, de brede zorgketen, MKB, supermarkten, banken en welzijnsorganisaties steken de koppen bij elkaar om te bedenken hoe zij samen de mensen in Den Haag kunnen helpen. Ook individuele mensen die zich inzetten voor hun omgeving zijn van harte welkom.
Vervolgbijeenkomsten
De bijeenkomsten in november en december zijn het vervolg op het eerste Breed Haags armoede-overleg van 20 oktober jl. Iedere bijeenkomst in november heeft een eigen thema, waarin we de uitkomsten van de eerste gespreksronde per thema verder doordenken en uitwerken.
Je bent van harte welkom en kunt je voor één of meerdere themabijeenkomsten aanmelden. En natuurlijk zien we je graag op de grote gezamenlijke bijeenkomst van maandag 19 december. Alle bijeenkomsten zijn in Het Nutshuis van 19:30 tot circa 22:00 uur.
Maandag 14 november - Wonen en energie
gespreksleider Fenna Noordermeer
Een grote groep mensen ziet de stookkosten door gebrekkige isolatie en verouderde woningen uit de hand lopen. Wat kunnen we doen om te helpen bij betere isolatie en wat om stookkosten te verminderen of te compenseren?
Hoe kunnen we voorlichting over energieverbruik verbeteren? Hoe kunnen we samenwerken met beoogde partners als woningbouwverenigingen of huizenbezitters aangaan? Op welke wijze kunnen we een Solidariteit-energiefonds realiseren?
Aanmelden
Maandag 21 november – Hulp in natura
gespreksleider Axel Quist
Wat kunnen we doen om mensen in onze omgeving de winter door te helpen? Hoe kunnen we bestaande netwerken, die krachtig zijn en vertrouwen als basis hebben, versterken? Wat is er nodig om de verbinding in de wijken te stimuleren, zodat ouderen met elkaar in contact komen? Hoe kunnen we een sociale markt voor vraag en aanbod organiseren?
Aanmelden
Dinsdag 22 november – Hulp financieel
gespreksleiders Scarlett Zwartkruis en Henriëtte Boerma
Kosten voor boodschappen, gas, elektra of materialen voor (ver)bouw rijzen de pan uit. Bij wie is de nood het hoogst en wat kunnen we in direct contact met hen betekenen als het gaat om financiële ondersteuning? Hoe kunnen we mensen wegwijs maken in de mogelijkheden die er zijn en hen perspectief bieden? Wat vraagt dit van de samenwerking tussen burgers, onderwijs, vrijwilligersorganisaties en gemeentelijke overheid?
Aanmelden
Woensdag 23 november – Voedsel en maaltijden
gespreksleider Bettelies Westerbeek
Hulp in de vorm van voedsel ligt voor de hand, maar hoe kunnen we zorgen dat dit kwalitatief en duurzaam wordt gewaarborgd? Op welke manier kunnen we partijen uit de wijk betrekken de ontbijt- en /of lunchvoorziening in het onderwijs? Hoe kunnen in de wijk en tussen de wijken activiteiten organiseren om voedsel in te zamelen? Welke stappen vraagt het om vraag en aanbod (voedsel, kleding) bij elkaar te brengen qua menskracht, coördinatie, locaties. Wat kunnen welzijnsprofessionals en wijkwethouders hierin betekenen?
Aanmelden
Maandag 19 december – Plenaire bijeenkomst Breed Haags armoede-overleg
Tijdens de vier verschillende bijeenkomsten in november hopen we veel informatie en plannen te horen en te ontwikkelen. Op deze grote gezamenlijke bijeenkomst kijken we hierop terug en kijken we vooruit. Welke projecten kunnen in 2023 het verschil gaan maken? Wat hebben we van elkaar nodig en welke ideeën vragen nog om verdere uitwerking?
Aanmelden