"Ik doe kalm aan, zodat het lijntje niet breekt"
"Het klikte gelijk", vertelt Henri Brekveld. "Al tijdens het intakegesprek hadden we een connectie. Mijn cliënt is altijd aan het knutselen met elektronica en allerlei technische zaken. Ik vind dat ook interessant. We snappen elkaar wel in die dingen. Het is in zijn huis alleen heel benauwd allemaal, claustrofobisch." Henri is sinds een jaar zorgcoach bij Over de Drempel, een project dat mensen in vervuilde en vereenzaamde situaties helpt om hun leefomgeving te verbeteren.
"Van tevoren app ik altijd even of het uitkomt’" vertelt Henri. "Ik heb de sleutel. De driekamerwoning staat helemaal vol met gedoe. Mijn cliënt verblijft alleen in zijn woonkamer. Van de kamerdeur naar de bank loopt een heel smal paadje. In die bank, daar leeft hij. Daar slaapt hij ook. Hij kan alles doen vanaf de bank door een soort commando paneel, met allerlei knopjes en schakelaartjes, waarmee hij het licht aan kan doen, zijn computer aan kan zetten, de camera buiten kan bedienen. Verder staat er overal van alles, vier koffiezetapparaten, vier schroefboren, overal snoeren, USB-sticks, schijven, heel veel gereedschap en heel veel elektronica…"
"In principe kom ik één keer in de week, maar tussendoor hebben we ook veel contact. Hij schrijft mij lange teksten. Hij houdt erg van katten. Meestal komen ze aanlopen en hij verzorgt ze dan. En mijn dochter had onlangs een nest jonge poesjes. Van foto’s en filmpjes van de katten kan hij heel ontroerd raken. Ook schrijft hij mij vaak over problemen met instanties. Hij heeft regelmatig iets te klagen en te mopperen. Soms slaapt hij slecht. Hij heeft ernstige rugklachten en slikt continu veel pijnstillers."
Henri is geboren en getogen in Apeldoorn. Hij deed er de LTS en daarna nog een tijdje MTS. In 1987 verhuisde hij, vanwege zijn vriendin, naar Den Haag. Op de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten (KABK) volgde hij op latere leeftijd de richting fotografie. "Ik heb wel ervaring met mensen die een beetje aan de onderkant van de samenleving zitten", vertelt hij. "Ik fotografeerde veel in ‘achterbuurten’ en werkte met Roma zigeuners. Ik heb altijd een open houding gehad. Ik benader mensen niet als slachtoffers of vreemde gevallen. Het vertrouwen opbouwen gaat bij mij altijd heel snel, dat ben ik wel gewend eigenlijk."
Die ervaring kwam Henri goed van pas toen hij een jaar geleden reageerde op een oproep in het wijkblaadje van Duinoord. "Ik heb zelf ook wel die neiging, dus ik weet hoe het werkt." Hij lacht. "Ik maak wel eens een videootje van mijn eigen rommelhok, waar het regelmatig uit de hand loopt. Die beelden stuur ik dan door. Daar wordt hij helemaal blij van. 'Zo erg is het bij mij niet! Bij mij kan je nog gewoon lopen', zegt hij dan. Je moet er ook wel de humor van in zien hoor, van al die ellende, ja echt. Het is triest, maar soms is het ook gewoon om te lachen, zoveel rotzooi."
"Je moet je heel goed kunnen verplaatsen in deze mensen", aldus Henri. "Je moet ze heel serieus nemen en gewoon respectvol omgaan met al hun spullen. Je moet vooral niet proberen om te snel te gaan ofzo, dat werkt echt niet. Ik doe kalm aan, zodat het lijntje niet breekt. Ik heb ook wel eens de neiging om zelf bij hem iets weg te gooien omdat ik dan denk, dat is niks en staat alleen maar in de weg, maar dan blijkt iets toch weer een emotionele waarde te hebben en ja, dan moet je dat accepteren."
Henri vindt het erg leuk om iemand te kunnen helpen en te merken dat je iemands leven kan verbeteren. "Ik probeer hem dingen aan te reiken en hij pikt veel op. In het begin ging ik altijd tussen de zooi ergens op een kistje zitten. Op een goed ogenblik stond er ineens een stoel voor me klaar. Hij stelt het bezoek heel erg op prijs. 'Ik ben in jaren niet zo gelukkig geweest', heeft hij gezegd. Dat is dankbaar werken. Het is natuurlijk niet zo dat ik het alleen maar voor de ander doe. Het is ook voor mezelf. Dat zeg ik hem ook. Er is sprake van wederkerigheid."
Ons maatjesproject Over de Drempel ondersteunt vereenzaamde mensen in overvolle woningen. Vrijwillige opruimcoaches helpen hen om hun leefsituatie te verbeteren.
Wil jij ook opruimcoach worden? Bekijk hier de vrijwilligersvacature.