"Ik kan echt niet zonder dit werk"

Ans Brünings

Ga je ook naar de zondagse vieringen in de Lukaskerk? “Ja, ik ben er elke zondag en ik zit in de commissie eredienst. Dan deel je liturgieboekjes uit, je spreekt een welkomstwoord, zorgt dat er glaasjes water klaarstaan, je telt de collecteopbrengst, steekt de paaskaars aan. En als er iemand nieuw binnenkomt, zorg je ervoor dat hij of zij zich welkom voelt. Ik ben niet heel vroom geworden, hoor, ik sta erg nuchter in dat kerkelijke bedrijf en denk wel eens dat onze lieve Heer het hier vast een zootje ongeregeld vindt. Ik vind het belangrijk dat vieringen stijlvol zijn, ik kleed me daarop en vind dat anderen dat ook zouden moeten doen. Dat we niet meer opstaan als de voorganger binnenkomt, dat mis ik bijvoorbeeld.”

Je besteedt veel tijd aan je vrijwilligerswerk. Wat krijg je ervoor terug? “Als ik dat aan mezelf vraag, voel ik in mezelf echt een inwendige drang om mensen te helpen. En ook al heb ik zelf genoeg vervelends in mijn leven meegemaakt, ik vind toch dat ik een heel gelukkig mens ben. Daarom vind ik het leuk om mensen te zien en houd ik erg van de saamhorigheid hier. Ik geniet van de onschuld, van het plezier, van de grapjes die worden gemaakt. Dat ik samen met een andere vrijwilliger naar de slager ga om een lapje vlees uit te zoeken dat lekker is en niet al te duur. De slager denkt dan echt met ons mee. En dan na afloop samen een kopje koffie drinken. Mooi toch? Ik kan echt niet zonder dit werk.”

In Buurt en Lukaskerk aan de rand van de Schilderswijk wordt samen gegeten, samen gezongen, samen gevierd. Veel activiteiten worden mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers.