"Je doet het ook voor jezelf"

Paul van Gijzen

Wanneer is het zo ver? “Het was eerst de bedoeling om het buurt-en-kerkhuis in de Ontmoetingskerk op te zetten, maar toen die afviel, zijn we vorig jaar in de Shalomkerk van start gegaan. Dat is een goede locatie, een levend kerkgebouw in een arme buurt van de wijk. We bouwen, ondersteund door de Diaconie, het buurt-en-kerkwerk langzaam op vanuit enkele activiteiten, zoals moestuintjes en een pop-up kringloopwinkel, later misschien een sociaal spreekuur. En we hebben hier natuurlijk al onze diaconaal werker.”


Wat vind je leuk aan vrijwilligerswerk? “Als vrijwilliger ben ik vooral aan het vergaderen en overleggen. Ik zet lijnen uit, doe coördinerend werk, leg verbindingen, rapporteer. Ik vind vergaderen en bestuurlijk bezig zijn leuk. Ik laat de uitvoering graag over aan anderen. Bestuurders en doeners heb je allebei nodig en je vult elkaar aan. Ik doe hiernaast ook vrijwilligerswerk als administrateur van een goede-doelenfonds. Daar doe je het toch voor, voor het goede doel?”
Doe je het niet voor jezelf? “Je doet het eerst voor een ander, maar je doet het ook voor jezelf. Het is gewoon leuk om te doen en het is leuk om dienstbaar te zijn. Maar het kost me wel twee tot drie avonden per week, naast mijn werk. Dat is best veel en zo kom je aan andere dingen niet toe. Mijn partner vond daarom dat ik er eens mee op moest houden. We hadden samen een abonnement genomen op een sportschool, maar het kwam er maar niet van. Dus nu gaan we dat gewoon samen doen. Maar als ik eerlijk ben, denk ik dat ik over een jaar of wat dit werk weer ga doen.”