Lichtpuntjes (1)

Hoopvolle verhalen in moeilijke tijden


Heer, geef me de moed in te veranderen, / Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet veranderen kan, / Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.
De vrijwilligers, die normaal eens in de twee weken bij deze mensen langsgaan, bellen nu elke week een half uur met hen.

Ook Marianne van Schravendijke grijpt naar de telefoon. Zij start elke dag een telefooncirkel van ongeveer dertig mensen die zij uit de verschillende projecten van haar werk kent. Ze leest dan een kort gebed of gedicht voor en dat wordt aan de andere kant van de lijn rustig opgeschreven en weer aan anderen doorgegeven. “Ik hoor nogal eens verhalen terug van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. ‘Toen wist je wie de vijand was, nu weet je niet waar het virus is.’ Natuurlijk hebben ze veel vragen over het gevaar van corona, zeker als ze een kwetsbare gezondheid hebben. Ze hebben ook vragen of God dit zo gewild heeft. En mochten ze aan het virus overlijden, of dat dan de straf van God is. Daar kan ik moeilijk op antwoorden en ik geef het nummer van een pastor. Maar ze zijn heel blij dat ze gebeld worden en zelf weer bellen. En ze vertellen ook dat ze in hun isolement zich prima kunnen vermaken. Ze kunnen lekker rommelen, lezen en er komt veel rust in hun leven.”

Meer lichtpuntjes:

Deel 2: Den Haag bloeit op, Amstel Quartet trakteert en een leuke video call