Pionieren in Laak - koffie verbindt

Bastiaan de Koning

Nu werk je weer als vrijwilliger in Laak? “Projectleider Jan Baronner bracht me in contact met het kerkelijk pioniersproject Leven in Laak. Dat is een netwerk van jonge mensen uit Laak die elkaar ontmoeten en leuke dingen met elkaar organiseren. Dat project is in 2014 gestart. Toen won Kerk in Laak een tender (startsubsidie) van een groot fonds, waardoor er een flink bedrag vrijkwam om een koffiewinkel in Laak op te bouwen. Ik zit in een enthousiast team, drie dagdelen in de week, en we zijn nu op zoek naar een locatie.”

Kerk en koffie, is dat vernieuwend? “Ik merkte in de Oase al dat ontmoeting tussen mensen centraal staat. Dat willen we ook bij dit koffieproject. Koffie is mijn passie. Dus ik wil in de leer bij koffiehuizen om een goede barista, professionele koffiebereider, te worden. Dan kunnen we hier een opleiding geven tot barista voor mensen in de marge. En rond het koffiehuis willen we ontmoetingen organiseren, een soort koffie-plus. Want koffie kan mensen met elkaar verbinden.”
Wat heb je zelf aan je vrijwilligerswerk? “Belangrijk was dat het me actief maakte toen ik eraan begon. Je was met iets bezig, had een nuttig doel. Daarvóór wist ik niet altijd welke dag van de week het was. Nu hield dit werk me scherp. Ik vind vrijwilligerswerk verrassend, het is leuk om mensen blij te maken met je hulp. Dat lieten ze soms met een gebaar merken. Zo kreeg ik een keer een klein, maar fijn chocolaatje van iemand. Maar ook op de administratie vond ik het leerzaam, ik genoot van werken aan transparante cijfers en vond het prettig om met collega’s om te gaan. En omdat ik de laatste jaren veel afwisseling heb gehad in mijn vrijwilligerswerk, sprokkel ik zo misschien een leuk cv bij elkaar waar ik ooit tegen betaling mee aan de slag kan. In de koffie, dat spreekt vanzelf.”