Succesvolle eerste pilot School van Barmhartigheid

Maike Lolkema

Als je iemand recht in het gezicht kijkt, is het soms lastig écht te vragen wat je wilt weten. ‘Wat durfde je de vorige keer niet te vragen of te zeggen?’ was dan ook de vraag waarmee we les drie begonnen. Leerlingen vroegen of de ongedocumenteerden hun documenten hadden verbrand (nee), of het leven als ongedocumenteerde in Nederland beter was dan in het land van herkomst (ja) en of ze bang zijn voor de politie (één ongedocumenteerde vertelde dat ze altijd op haar hoede is, de ander voelt die angst totaal niet). Sommige leerlingen twijfelden aan de geloofwaardigheid van de verhalen. Doordat dit zo openlijk ter sprake kwam, konden de ongedocumenteerden hierop reageren. Niet om de leerlingen ervan te overtuigen dat het verhaal waar is, maar om te vertellen wat zo’n twijfel met hen doet.

Hoewel de impact van een dergelijk project onmogelijk te meten is, kunnen we wel zeggen dat dit voor iedereen een leerzame lessenserie was. Voor de leerlingen, omdat zij authentieke verhalen hebben gehoord die ze raken en mensen hebben ontmoet die hen meenamen in de ingewikkelde keuzes die ze moeten maken. Voor de ongedocumenteerden van het Wereldhuis was het ook een stapje uit hun bubbel: ze ontmoetten leerlingen die kritisch zijn, geen blad voor de mond nemen, maar ook – vaak tegelijkertijd – interesse tonen en nieuwsgierig zijn. De leraren hebben soms verrassende kanten van de leerlingen gezien en ik ga met deze ervaring verder om meer van dergelijke projecten op poten te zetten!

Maike Lolkema is projectleider bij de School van Barmhartigheid, een spannend nieuw project in ontwikkeling. Meer weten over de School van Barmhartigheid? Of heb je een goed idee of wil je zelf met je organisatie of school meedoen? Neem dan contact op via mlolkema@stekdenhaag.nl.